Pokreće se decentralizirana alternativa Twitteru

Damus, takozvani „Ubojica Twittera“ izgrađen na decentraliziranoj mreži, odobren je u Appleovom App Storeu.

Aplikaciju Damus pokreće Nostr, koji koristi decentralizirane releje za distribuciju end-to-end kriptiranih poruka, a snažnu podršku, ne samo savjetodavnu već i financijsku dao je i tvorac Twittera Jack Dorsey.

Tim Damusa potvrdio je odobrenje od strane Applea na Twitteru nakon, kako tvrdi, najmanje tri odbijanja od ovog tehnološkog giganta. Ubrzo nakon toga, suradnik Nostra Jack Dorsey označio je vijest kao prekretnicu za protokole otvorenog koda.

Dolazak Damusa na Apple App Store, dakle, nije prošao bez problema. Jedan od Nostrovih ključnih programera, William Casarin, podijelio je neke frustracije na svom osobnom Twitter računu, navodeći da bi bila “šteta” da korisnici Applea ne mogu koristiti Nostr izvorno.

Aplikacija sebe naziva “društvenom mrežom koju sami kontrolirate” i usluga je slanja poruka izgrađena na Nostru, decentraliziranoj mreži koja, između ostalog, omogućuje šifrirano slanje privatnih poruka end-to-end.

Damus planira postati platforma društvenih medija s necenzuriranim sadržajem. Nijedan server ne pokreće mrežu. Umjesto toga, Nostr koristi decentralizirane releje za distribuciju poruka. Također ima ugrađena plaćanja putem Bitcoin layer-2 solucije poznate kao Lightning Network.

Nostr programeri također su usredotočeni na korištenje bitcoina i Lightning Networka kako bi spriječili distribuirane spam napade na aplikaciju. Doprinos kodu za Damus dalo je 44 različita razvojna programera.

Iako nije poznato točno partnerstvo između Dorseyja i Nostra, poduzetnik milijarder poslao je više od 14 BTC-a, u to vrijeme vrijednih oko 250.000 dolara, sredinom prosinca kako bi pomogao timu programera Nostra.

Kako se vijest o aplikaciji širila kripto prostorom, Damus su između ostalih testirali suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin, bivši suradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) i zviždač Edward Snowden i pro-kripto američka senatorica Cynthia Lummis.

Snowden je napisao kako mu je, uz otpornost na cenzuru s obzirom na decentraliziranu prirodu aplikacije koja smjera zamijeniti Twitter i Instragram, odlično i što korisnici nisu limitirani brojem od 280 znakova.

ARK Invest ostaje pri prognozi cijene BTC-a od milijun dolara do 2030.

Tether negira izloženost Celsiusu