SBF mora otkriti tko mu je platio jamčevinu

Sudac je presudio da se mora otkriti tko je supotpisao SBF-ovu jamčevinu od 250 milijuna dolara.

Kako se slučaj FTX razvija, sve je više pitanja koja zasada ostaju bez odgovora. Međutim, jedna misterija će se uskoro riješiti – ona o dvije anonimne osobe koje su supotpisale jamčevinu Sama Bankman-Frieda. 

U ponedjeljak je okružni sudac Lewis A. Kaplan odobrio zahtjev raznih novinskih organizacija da se otkriju imena dviju anonimnih osoba koje su spasile Sama Bankman-Frieda od ležanja u zatvoru. Brojni mediji, uključujući Bloomberg, Reuters i Associated Press pozvali su se na interes javnosti.

Savezni sudac u slučaju protiv SBF-a, koji se suočava s osam kaznenih prijava, uključujući prijevaru, smatrao je da postoji opasnost od bijega. Sudac mu je dodijelio jamčevinu od 250 milijuna dolara za puštanje iz pritvora, jednu od najvećih u povijesti. 

Sporazum je također zahtijevao da još dvije osobe osim njegovih roditelja supotpišu njegovu jamčevinu. Dvije anonimne osobe potpisale su obveznice na 500.000 dolara, odnosno 200.000 dolara.

Ono što je još zanimljivo jest da je sud zahtijevao da roditelji SBF-a uplate 10 posto jamčevine kao kolateral. Sam bivši milijarder, je rekao da je spao na samo 100.000 dolara. Stoga je astronomski kolateral potaknuo pitanje kako su njegovi roditelji mogli priuštiti toliki iznos. 

Neki su nagađali da su njegovi roditelji kao zalog stavili svoju kuću u Palo Altu, što bi rezidenciju procijenilo na 25 milijuna dolara . Nejasno je odgovara li to stvarnoj vrijednosti nekretnine. 

Ranije su odvjetnici SBF-a tvrdili da bi ih otkrivanje imena dvojice supotpisnika dovelo u opasnost. Sudac je obrani dopustio da se žali na odluku do 7. veljače. Identitet SBF-ovih supotpisnika jamčevine mogao bi javnosti dati uvid u njegove odnose i veze.

Cardano lansirao stablecoin Djed

Dnevni pregled 31.01.’23. – Crna Gora u suradnji s Rippleom radi na CBDC-u