Nagodba SEC-a i LBRY-ja otvara put Rippleu

SEC se nagodio u slučaju LBRY. Zajednica to naziva velikom pobjedom za kripto.

Komisija SAD-a za vrijednosne papire i burzu (SEC) priznala je da prodaja tokena LBRY Credits (LBC) na sekundarnom tržištu ne predstavlja prodaju vrijednosnih papira. Nagodba je postignuta tijekom žalbenog saslušanja u slučaju LBRY protiv SEC-a 30. siječnja.

Ovakvo rješenje su mnogi nazvali pobjedom cijele kripto industrije protiv SEC-ovog prekoračenja ovlasti i politike regulacije provedbom. SEC prema njima ne reagira kada bi trebao, ne daje pravnu i regulativnu jasnoću već kripto aktere pokušava procesuirati.

Inače, SEC je dobio skraćenu presudu u svoju korist tijekom ročišta 7. studenog 2022. Presuda je svaku prodaju LBC tokena tijekom šestogodišnjeg razdoblja kategorizirala kao investicijski ugovor bez ulaska u detalje o specifičnostima transakcija. 

SEC se nadao da će unaprijediti svoje napore da stekne legitimitet na sekundarnom tržištu i također ga staviti pod svoju nadležnost. SEC je zatražio od suca okružnog suda u New Hampshireu da potvrdi široku zabranu prodaje.

Slijedi nagodba i s Rippleom?

Odvjetnik John Deaton, koji je zastupao tehnološku novinarku Naomi Brockwell kao amicus curiae, tražio je razjašnjenje LBC-jevih transakcija na sekundarnom tržištu jer je smatrao da je zabrana dvosmislena i široka.

Amicus curiae ili prijatelj suda je pojedinac ili organizacija koja nije stranka u pravnom slučaju, ali joj je dopušteno pomagati sudu nudeći informacije, stručnost ili uvid koji ima utjecaja na pitanja u predmetu.

Deaton je uvjerio suca da LBC-jeve transakcije na sekundarnom tržištu nisu bile prodaje vrijednosnih papira. SEC je zatražio presudu koji ne pravi razliku između LBRY-ja, uprave tvrtke i korisnika u nastojanju da izbjegne davanje pojašnjenja za LBC. 

Sudac se okrenuo Deatonu i rekao mu: “amicus, jasno ću dati do znanja da se moja presuda ne odnosi na prodaju na sekundarnom tržištu.” Presuda u slučaju došla je kao olakšanje za mnoge u kripto zajednici, posebno fanove XRP-a.

Kao što je poznato, izdavatelj XRP-a, Ripple se trenutno suočava s tužbom SEC-a zbog prodaje XRP tokena kojeg regulator naziva vrijednosnim papirom. Ova presuda oko LBC tokena stoga može ići u korist dugotrajne Rippleove tužbe.

Milijunaši hrle u kriptovalute

Crna Gora u suradnji s Rippleom radi na CBDC-u