SBF pokušava utjecati na svjedoke

Savezni tužitelji pozvali su američkog okružnog suca Lewisa Kaplana da spriječi Sama Bankman-Frieda u kontaktiranju svjedoka.

Bankman-Fried je 15. siječnja pokušao kontaktirati sadašnjeg glavnog savjetnika FTX-a US putem šifrirane aplikacije za razmjenu poruka Signal i e-pošte. Radi se o Ryne Milleru. Tužitelji su rekli da je Bankman-Fried pokušao kontaktirati i druge sadašnje i bivše zaposlenike FTX-a.

SBF je Milleru napisao da bi se želio da su u kontaktu i propitivao mogućnost konstruktivne suradnje što su tužitelji protumačili kao nastojanje da utječe na svjedočenje potencijalnih svjedoka.

Podneskom se od suca Kaplana tražilo da spriječi Bankman-Frieda da koristi “bilo koje šifrirane ili efemerne aplikacije za pozive ili poruke, uključujući, ali ne ograničavajući se na Signal,” odnosno da mu se onemogući da dopre do sadašnjih ili bivših zaposlenika FTX-a.

Tužitelji su rekli da bi zabrana šifriranih komunikacijskih kanala spriječila ometanje pravde, jer im je bivša izvršna direktorica Alamede Caroline Elison, koja surađuje s vlastima, rekla da je SBF potpuno svjestan automatskog brisanja poruka na platformama kao što su Signal i Slack.

“Mnogi pravni slučajevi uključuju dokumentaciju i teže je izgraditi pravni slučaj ako informacije nisu zapisane ili sačuvane”, rekao je Bankman-Fried Elisionovoj, kažu tužitelji. Inače, ovo ne bi bilo prvi put da je Bankman-Friedov ugovor o slobodi uz jamčevinu promijenjen. 

SBF-ovi odvjetnici za djelomično ograničenje kontaktiranja

SBF-u je nedavno zabranjen pristup ili prijenos sredstava povezanih s FTX-om ili Alamedom nakon što je zahtjev podnesen na njegovom suđenju ranije ovog mjeseca, gdje se izjasnio da nije kriv za niz financijskih zločina.

Odvjetnici SBF-a usprotivili su se prijedlogu tužitelja da mu se zabrani bilo kakav kontakt s bivšim ili sadašnjim zaposlenicima FTX-a bez prisustva odvjetnika nazivajući to neprovedivim. Primjerice, kažu, SBF ne bi mogao razgovarati sa svojim terapeutom, koji je bivši zaposlenik FTX-a.

No, iako je pravni tim nazvao ograničenja koja su predložili tužitelji “preširokima”, predložili su da mu se u potpunosti zabrani kontaktiranje s nekim sadašnjim i bivšim zaposlenicima FTX-a i Alamede, uključujući Ellison, Garyja Wanga i Nishada Singha, između ostalih.

Odvjetnici su također rekli da dokazi koje su iznijeli savezni tužitelji ne opravdavaju predložena ograničenja jer je pokušaj njihovog klijenta da dođe do Millera bio “samo bezazlen pokušaj da se ponudi pomoć u stečajnom procesu FTX-a i ne odražava loše ponašanje.”

Osim toga, poruke koje je Bankman-Fried poslao Milleru nisu imale omogućenu funkciju automatskog brisanja i također su poslane putem e-pošte, što je dokaz da Bankman-Fried nije pokušavao izbjeći otkrivanje, tvrde njegovi odvjetnici.

Moody’s razvija sustav za ocjenjivanje stablecoina

Lazarus nastavlja s pokušajima pranja ukradenih sredstava