SEC odbio izdati dozvolu još jednom spot BTC ETF-u

Najnoviji odbijeni prijedlog došao je za ARK Invest, tvrtku Cathie Wood, i globalnog pružatelja usluga kripto ETF-a, 21Shares.

ETF, skraćenica za “fond kojim se trguje na burzi”, je sredstvo ulaganja koje nudi neizravnu izloženost temeljnoj imovini. To može biti korisno za ulaganje u predmete koje je teško posjedovati i pohraniti sam, poput zlata ili za kriptovaluta. 

Ovo je bilo drugi put da su spomenute kompanije udružile snage u pokušaju pokretanja ARK 21Shares Bitcoin ETF-a.Obrazloženje SEC-a za odluku je isto kao i prošli put: Ark nije uspio dokazati da su pravila njegove razmjene primjerena za zaštitu ulagačke javnosti.

ETF-ovi bi također dali institucijama zeleno svjetlo za efektivnu kupnju bitcoina kada im je to inače zabranjeno internom poveljom. Zbog toga su kripto bikovi željni da se jedan takav proizvod pojavi na tržištu SAD-a. No zasada SEC ne pokazuje volju da bi tako nešto prošlo.

Nasuprot tome, SEC je dragovoljno dopustio pokretanje više terminskih (futures) bitcoin ETF-ova počevši od listopada 2021. ProShares Bitcoin Strategy ETF, koji je prvi izašao na tržište, doveo je do jednog od najaktivnijih otvaranja u povijesti NYSE. 

Za razliku od promptnih ETF-ova, terminski ETF-ovi su podržani bitcoin terminskim ugovorima, obećanjima za kupnju BTC-a po određenoj cijeni kasnije. Za razliku od BTC spot tržišta, BTC futures tržište je regulirano tržište, kao što je, primjerice, CME Bitcoin futures tržište . 

U vlastitoj prijavi za sličan proizvod, Grayscale je tvrdio da bi mogao sklopiti sporazum o dijeljenju nadzora s istim tržištem prilikom pokretanja bitcoin spot ETF-a. SEC nije prepoznao CME Bitcoin Futures kao tržište adekvatno “povezano s spot bitcoinom”.

Američki političari guraju kripto

FBI razbio ransomware skupinu Hive