Moody’s razvija sustav za ocjenjivanje stablecoina

Jedna od tri najveće svjetske agencije za rejting, Moody’s, navodno planira usmjeriti pozornost na stablecoine, razvijajući sustav bodovanja za do 20 kriptovaluta.

Prema Bloombergu, Moody’s Corporation navodno planira razviti sustav bodovanja za stabilne kovanice. Sustav bodovanja uključivat će do 20 stablecoina , analizirajući kvalitetu rezervi svakog izdavatelja stablecoina. Sustav navodno neće biti službeni kreditni rejting.

Stablecoini su kriptovalute namijenjene trgovanju po jednakoj vrijednosti kao i nedigitalna imovina, poput američkog dolara ili zlata te su kripto imovina kojom se najviše trguje, s ukupnim obujmom trgovanja od 7,9 bilijuna dolara u 2022. godini.

Moody’sov sustav bodovanja dolazi u trenutku kada regulatori pomnije promatraju tržište stabilnih kovanica, posebno nakon kolapsa Terra UST stablecoina prošlog svibnja.

Predsjednik Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) Martin Gruenberg rekao je prošlog listopada da bi “svi izdavatelji stabilnih kovanica za plaćanje trebali, baš kao i banke, podlijegati bonitetnoj regulaciji i nadzoru.”

Tržišni lideri Tether (USDT) i Circle (USDC) snažno su narasli tijekom proteklih nekoliko godina, kumulativno dosegnuvši tržišnu kapitalizaciju veću od 100 milijardi dolara. Oba stablecoina poduprta su rezervama u raznim tradicionalnim financijskim sredstvima i kriptovalutama. 

USDT, najveći stabilcoin na tržištu s kapitalizacijom od 67 milijardi dolara, imao je problematičnu prošlost s transparentnošću i povjerenjem ulagača . 

Jedan od američkih regulatora, CFTC je čak kaznio izdavatelja USDT-a s 41 milijun dolara 2021. zbog laganja o svojim rezervama u dolarima. No, Tether je nedavno poduzeo radnje kako bi ublažio zabrinutost regulatora i ulagača.

FBI razbio ransomware skupinu Hive

SBF pokušava utjecati na svjedoke