FBI razbio ransomware skupinu Hive

Policija se infiltrirala u Hive Network i dala više od 1300 ključeva za dešifriranje mogućim žrtvama, što je na kraju uništilo mrežu.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a (DOJ) objavilo je rezultate višemjesečne operacije sa Federalnim istražnim uredom (FBI) koja je aktivno prekinula aktivnosti grupe Hive, za koju agencija kaže da je ciljala bolnice, škole i banke u više od 80 zemalja.

“Ministarstvo pravosuđa je razbilo međunarodnu mrežu ransomwarea odgovornu za iznuđivanje i pokušaje iznuđivanja stotina milijuna dolara od žrtava u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta”, izjavio je američki državni odvjetnik Merrick B. Garland.

Od lipnja 2021. grupa je ucjenjivala više od 1500 žrtava diljem svijeta i primila više od 100 milijuna dolara u isplatama otkupnine u kriptovaluti. Operacija je koordinirana s njemačkom i nizozemskom policijom, preuzimajući kontrolu nad serverima i web stranicama koje koristi Hive.

DOJ kaže da je FBI-jeva operacija prodiranja u Hiveovu mrežu započela u srpnju 2022. i da je uspjela osigurati preko 1300 ključeva za dešifriranje kako bi se žrtvama pomoglo da povrate svoje podatke i sustave, uključujući ključnu infrastrukturu.

Ransomware je softver koji može zaključati računalo i zahtijevati otkupninu za vraćanje pristupa. Iako svaki uređaj povezan s internetom potencijalno može biti žrtva ransomwarea, phishing napadi općenito su primarni vektor napada.

Hive obično cilja žrtvu krađom osjetljivih podataka (e-mailova, dokumenata, slika i videa) i zatim šifriranjem njihovih računalnih datoteka. Grupa bi tada zahtijevala otkupninu u bitcoinima za ključ za dešifriranje potreban za vraćanje datoteka.

Grupa je pokušavala iznuditi i dodatna sredstva u zamjenu za obećanje da neće objaviti ukradene podatke na dark webu. Ako žrtva ne plati, Hive bi objavio ukradene podatke.

Forenzička tvrtka za blockchain Chainalysis nedavno je izvijestila da se prihod od napada ransomwareom smanjio za 40%, sa 766 milijuna dolara u 2021. na 457 milijuna dolara u 2022.

Tvrtka je pripisala pad plaćanja ransomwarea sve većoj nespremnosti žrtava da plate i povećanju svijesti o kibernetičkoj sigurnosti, nazivajući uklanjanje Hivea pobjedom za kriptovalutu, provedbu zakona i nacionalnu sigurnost.

SEC odbio izdati dozvolu još jednom spot BTC ETF-u

Moody’s razvija sustav za ocjenjivanje stablecoina