Ethereum uspješno testirao spremnost na nadogradnju Shanghai

Korisnici Ethereuma jedan su korak bliže otključavanju ETH-a vrijednih 26 milijardi dolara (a iznos se još povećava) uloženih u najveću svjetsku mrežu pametnih ugovora.

Ethereumovi glavni razvojni programeri najavili su uspješnu implementaciju prve mainnet shadow fork dizajnirane za testiranje spremnosti mogućnosti povlačenja ETH uloga (stake), značajke čije se pokretanje očekuje do ožujka . 

Mainnet shadow forks su generalne probe nadogradnji sustava, koje razvojnim programerima omogućuju testiranje nedostataka u dizajnu i podešavanje svih neriješenih problema. Shanghai će biti prvo veliko ažuriranje od povijesnog prelaska Ethereuma s PoW na PoS konsenzus.

Njime je, dakle, mreža prebačena na sustav dokaza udjela (PoS) što znači da je uvedena mogućnost za korisnike da polože ETH na mrežu kako bi postali validatori i pomogli u autentifikaciji transakcija u lancu.

Zauzvrat, takvi korisnici nisu mogli akumulirati nagrade u obliku novogeneriranog ETH-a.

Korisnici su uložili ETH u vrijednosti od gotovo 26,5 milijardi dolara od prosinca 2020. kako bi zaradili takve nagrade.

Ali ti će korisnici moći povući i svoje novonastale ETH i originalne ETH depozite tek kada se implementira Shanghai. Prvotno se očekivalo da će Shanghai uključiti dodatna dugo očekivana poboljšanja.

No, kako bi se osiguralo da će isplate ETH-a početi do ožujka u Shanghai se nisu uključila rješenja koja layer-2 transakcije na Ethereumu učinila znatno jeftinijim i bržim, te prijeko potrebno i godinama odgađano ažuriranje Ethereum Virtual Machine (EVM).

EVM je mehanizam na kojem se nalazi mreža koja postavlja pametne ugovore. Prošlog tjedna, brojni glavni programeri Ethereuma također su izrazili frustraciju zbog odluke da se odustane od ažuriranja metode kodiranja korištene za uvođenje Shanghaija.

Ta bi odluka, još jedna žrtva učinjena kako bi ubrzala Shanghai nadogradnja, mogla imati nepredviđene tehničke posljedice za Ethereum u godinama koje dolaze, reklo je više ključnih programera Ethereuma. 

Izdanje nadogradnje će nedvojbeno imati značajan utjecaj na kripto tržišta. Analitičari iz JP Morgana nedavno su napisali da bi mogućnost za ETH stakere da povlače sredstva kako žele “mogla otvoriti novu eru stakinga.”

EU uvodi strože zakone za banke povezane s kriptom

Dnevni pregled 24.01.’23. – Kineska Nova godina gura BTC iznad 25K