Japan smatra da se kripto mora tretirati kao banke

Japanska agencija za financijske usluge objavila je da poziva globalne regulatore da razmotre tretiranje kriptovaluta i digitalne imovine na isti način kao banke.

Prema japanskom regulatoru (FSA), kripto bi se trebalo kontrolirati na sličan način na koji su regulirane tradicionalne financijske institucije u posljednjih nekoliko desetljeća. To znači stroži i jasniji regulatorni nadzor nad kripto sektorom.

„Ako želite provoditi učinkovitu regulativu, morate činiti isto čime regulirate i nadzirete tradicionalne institucije“, smatra Mamoru Yanase, zamjenik glavnog direktora državne Agencije za financijske usluge – Ureda za razvoj strategije i upravljanje.

Komentari japanskog financijskog nadzornika dolaze nakon kolapsa FTX-a u studenom koji je uzdrmao industriju i potaknuo hitnost regulatornih mjera.

Za razliku od nekih američkih kolega, Yanase je priznao da problem nije u samom kriptu. „Ono što je dovelo do najnovijeg skandala nije sama kripto tehnologija“, rekao je, dodajući da je krivo labavo upravljanje, slabe unutarnje kontrole i nedostatak regulacije i nadzora.

Rekao je da su regulatori u SAD-u i Europi pozvani da provode ista pravila za kripto razmjene kao što to čine za banke i brokerske kuće. Preporuke su progurane kroz Odbor za financijsku stabilnost, globalnu organizaciju zaduženu za regulaciju industrije digitalne imovine.

Yanase je dodao da zemlje trebaju čvrsto zahtijevati mjere zaštite potrošača od kripto burzi. Također se zahtijeva sprečavanje pranja novca, snažno upravljanje, unutarnje kontrole, revizija i otkrivanje podataka kripto brokerskih kuća.

Yanase je potvrdio da se očekuje da će japanska podružnica FTX-a nastaviti s radom i dopustiti povlačenje sredstava počevši od veljače. „Bili smo u bliskoj komunikaciji s FTX-om Japan“, rekao je Yanase, objašnjavajući da je imovina klijenata ispravno odvojena od podružnice.

Američki sud koji predsjedava slučajem FTX pristao je na prodaju FTX-a Japana, između ostalih tvrtki kćeri. Prošli je tjedan u javnost izašla informacija da postoji 41 strana zainteresirana za kupnju japanske podružnice te burze.

Nevjerojatan povratak Solane

Snažan rast metaverzum tokena