Nevjerojatan povratak Solane

Nakon pada za više od 90 posto tijekom prošle godine, Solana je ostvarila sjajan povratak u 2023., nakratko se vrativši u top 10 kriptovaluta.

Cijena Solaninog nativnog tokena SOL-a više se nego udvostručila ovaj mjesec, porastavši više od 58 posto u posljednjih sedam dana, pa se njime u trenutku pisanja teksta trguje po 23,17 dolara.

I ne samo to, nego je nekoć prozvana „ubojica Ethereuma“ zabilježila najveći obujam trgovanja od tjedna spektakularnog kolapsa kripto burze FTX, koji je srušio Solanu zajedno s većim dijelom kripto tržišta u studenom.

Riječ je o izvanrednom skoku za Solanu. Prije manje od mjeseca, SOL je zaključio godinu s padom od 94 posto, dosegnuvši dvogodišnju najnižu vrijednost od 8,17 dolara i ispadajući iz najvećih dvadeset kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji.

Tijekom vikenda Solana je nakratko izbacila Polygonov MATIC s desetog mjesta, kada je u subotu poslijepodne njezina tržišna kapitalizacija skočila na devet milijardi dolara. Cijena SOL-a također je na najvišoj točki od pada FTX-a.

Solanin streloviti rast potaknut je BONK-om, meme tokenom temeljenim na Solaninom blockchainu, koji je izazvao histeriju oko Božića i gurnuo cijenu SOL-a k sedmodnevnom maksimumu na prijelazu u novu godinu. 

BONK je zabilježio nevjerojatan skok od 3.300 % u prvom tjednu godine. Iako naknadno spaljivanje pet bilijuna tokena nije zadržalo BONK na uzlaznoj putanji i iako mu je cijena prošlog tjedna skliznula 69 posto, i dalje je na tržišnoj kapitalizaciji od 57 milijuna dolara. 

Drugi čimbenik koji pridonosi rastu SOL-a mogao bi biti planirana migracija Heliuma u Solanin ekosustav. Helium je distribuirana bežična mreža koja korisnicima nudi kripto tokene kao nagradu za dijeljenje svojih kućnih internetskih usluga.

Hakeri premještaju sredstva ukradena u napadu na Harmony

Japan smatra da se kripto mora tretirati kao banke