SEC krenuo u akciju protiv Genesisa i Geminija

Američka komisija za vrijednosnice i burzu (SEC) optužila je kripto burzu Gemini i kripto zajmodavca Genesis za nezakonitu prodaju neregistriranih vrijednosnih papira.

SEC tvrdi da su tvrtke kroz Geminijev program Earn nudile neregistrirane vrijednosne papire stotinama tisuća investitora, uključujući Amerikance, i time zaradile milijarde. Genesis bi zauzvrat posuđivao imovinu klijenata institucionalnim igračima ili je koristio kao kolateral za zaduživanje.

Potom je, prema tvrdnjama SEC-a, Genesis slao dio zarade natrag Geminiju, koji je zatim odbijao agentsku naknadu, ponekad i veću od 4 %, i vraćao preostalu zaradu svojim korisnicima.

Prilikom najave optužbi, šef SEC-a Gery Gensler je rekao: „Mi tvrdimo da su Genesis i Gemini ponudili neregistrirane vrijednosne papire javnosti, zaobilazeći zahtjeve za otkrivanjem podataka koji su namijenjeni zaštiti ulagača.“

Podsjetimo, nekadašnji partneri danas su u sporu u kojem Gemini od Genesisa traži povrat 900 milijuna dolara korisnika programa Earn, koji je sada Gemini ugasio. Više od 340 tisuća ulagača navodno je pogođeno u ovom slučaju.

Zatim je, nakon nekoliko mjeseci šutnje, suosnivač Geminija, Cameron Winklevoss, objavio otvoreno pismo izvršnom direktoru DCG-a, Barryju Silbertu, optužujući ga da je svjesno odugovlačio s vraćanjem korisničke imovine iz Genesisa. DCG je inače vlasnik Genesisa.

Genesis u velikim problemima

Zatražio je od Silberta da se javno obveže na rješavanje pitanja likvidnosti do 8. siječnja. Međutim, Silbert je zanijekao Winklevossove optužbe i nije odgovorio na njegov ultimatum o roku. Nekoliko dana poslije Winklevoss je objavio još jedno otvoreno pismo upravi DCG-a.

Optužio je Silberta za računovodstvenu prijevaru i zatražio od uprave da ga odmah ukloni iz tvrtke. DCG je odgovorio da su Winklevossove optužbe lažne. Dan poslije Gemini je raskinuo ugovor o posudbi s Genesisom i ukinuo Earn program.

Čini se da su financijski problemi Genesisa znatno dublji nego što se mislilo. U javnost su izašli podaci da tvrtka duguje više od tri milijarde dolara svojim vjerovnicima. DCG stoga navodno razmatra djelomičnu likvidaciju svog portfelja rizičnog kapitala kako bi spasio Genesis.

Portfelj DCG-a sastoji se od više od 200 tvrtki povezanih s kriptom, uključujući burze, zajmodavce, banke, skrbnike i druge projekte. Ali problem je što je vrijedan oko 500 milijuna dolara, a Genesisu trebaju tri milijarde.

I dok iz DCG-a i Genesisa nisu komentirali optužbe SEC-a, blizanci Winklevoss iz Geminija uzvratili su serijom tvitova nazivajući između ostalog odluku regulatora kontraproduktivnom u trenutku kada se Gemini trudi naći način kako vratiti sredstva klijenata Earn programa.

U Srbiji uhićeno 14 osoba u sklopu istrage Nexa

Cardanov ekosustav spreman je za sidechainove