Cardanov ekosustav spreman je za sidechainove

Skup alata omogućit će kreatorima bočnih lanaca (sidechains) da odaberu vlastiti mehanizam konsenzusa i druge značajke specifične za aplikaciju, dok će naslijediti sigurnost glavnog lanca (blockchain).

Tim koji stoji iza Cardanovog ekosustava kasnije ovog mjeseca objavit će softverski alat koji će programerima omogućiti da implementiraju prilagođene bočne lance na Cardano s ciljem poboljšanja ekosustava.

Vijest je objavio Input Output Global (IOG), tvrtka za inženjering blockchaina koju je osnovao Charles Hoskinson, a prije je bila poznata kao Input Output Hong Kong (IOHK). Najava uključuje službenu tehničku dokumentaciju za sidechain toolkit.

Programeri IOG-a već su upotrijebili alat za konstruiranje javne testne mreže bočnog lanca kompatibilne s Ethereum Virtual Machine (EVM) kao dokaz koncepta. 

Kada se revizija dovrši, svatko će moći implementirati decentralizirane aplikacije, kreirati pametne ugovore i premještati tokene između različitih testnih lanaca.

Bočni lanac neovisni je blockchain koji radi uz nadređeni blockchain, koji se često naziva i glavna mreža. Bočni lanci često pokušavaju dodati skalabilnost glavnoj mreži koja često daje prioritet decentralizaciji i sigurnosti.

IOG se nada da će razvoj bočnih lanaca utrti put masovnom usvajanju u Cardanovom ekosustavu i da će vidjeti pojavu brojnih Cardanovih bočnih lanaca i partnerskih lanaca u bliskoj budućnosti.

Među partnerskim lancima koje bi Hoskinson želio vidjeti na Cardanu jest Solana, nakon što je nedavno izjavio da bi Cardano mogao iskoristiti Solaninu mrežnu brzinu, dok Solana ima koristi od Cardanove infrastrukture i sigurnosti.

Vijest je oduševila obožavatelje Cardana koji se nadaju da će doživjeti cjenovnu podršku sličnu onoj u Ethereumu 2020.-2021., kada su uvedeni mnogi layer 2 bočni lanci i pomoćni tokeni.

Uz bočne lance protokol će uskoro uvesti paralelne stilove računovodstva kao dio svoje Basho faze kako bi se poboljšala interoperabilnost u ekosustavu Cardano.

Ovo nije prvo bočno rješenje koje je IOG primijenio na Cardano. Već je u srpnju izgradio osnovniji bočni lanac kompatibilan s EVM-om kako bi se pokrenuo razvoj sidechainova.

SEC krenuo u akciju protiv Genesisa i Geminija

Dnevni pregled 13.01.’23. – Bitcoin juri prema 20 tisuća dolara