SBF za kolaps FTX-a optužio Binance

Sam Bankman-Fried, bivši šef FTX-a, zanijekao je skrivanje milijardi dolara, iznijevši u podužem postu na Substacku svoje viđenje onoga što se dogodilo s njegovom bankrotiranom kripto burzom.

Bivši izvršni direktor FTX-a, Sam Bankman-Fried, poriče krađu sredstava klijenata i za kolaps te burze okrivljuje ciljani napad Binancea, kolaps kripto tržišta i loše poslovanje Alamede.

Tvrdeći da ta tvrtka nije uspjela dovoljno zaštititi svoju izloženost tržištu, također je rekao da nije vodio Alamedu posljednjih nekoliko godina.

Dok je krivnju za propast FTX-a pripisao Alamedinoj lošoj zaštiti od rizika, Bankman-Fried se nije pozabavio kreditnom linijom od 65 milijardi dolara koju je otvorio od burze prema Alamedi, kao što je otkriveno na sudskom ročištu održanom u srijedu.

Na ročištu je odvjetnik koji zastupa FTX u stečajnom postupku prema Poglavlju 11 rekao da je kreditna linija dovela do manjka sredstava za otplatu kupcima i vjerovnicima. SBF je navodno naložio stvaranje stražnjih ulaza preko kojih su se tajno izvlačila sredstva klijenata.

Čak je tri puta u svom postu Bankman-Fried nazvao najavu kripto burze Binance o povlačenju sredstava s Alamede početkom studenoga, koja je pokrenula lavinu povlačenja s FTX-a, ciljanim napadom.

„Pad u studenom bio je ciljani napad na imovinu koju drži Alameda, a ne tržišni potez. Kao rezultat toga, veća zaštita koju je Alameda napokon implementirala tog ljeta nije pomogla. Pomogla bi pri svim prethodnim krahovima te godine, ali ne i pri tom“, napisao je Bankman-Fried.

Inzistirao je na tome da FTX-ov ogranak u SAD-u ostaje solventan i da se može koristiti za otplatu klijentima. Također je rekao da planira upotrijebiti gotovo svu svoju osobnu imovinu kako bi pomogao klijentima koji su izgubili novac.

U međuvremenu, sudski podnesci pokazuju da Bankman-Fried želi zadržati kontrolu nad otprilike 56 milijuna dionica Robinhooda (vrijednih oko 450 milijuna dolara) kako bi platio svoje pravne troškove. Sporne dionice u međuvremenu je zaplijenilo Ministarstvo pravosuđa.

Opsežne istrage Nexovih zaposlenika

Genesis dužan tri puta više nego što se mislilo