Genesis i DCG jure prema bankrotu?

Najveća nizozemska kripto burza, Bitvavo, inzistira na potpunoj otplati 297 milijuna dolara koje joj duguje Genesis.

Nizozemska bitcoin burza Bitvavo priopćila je da je odbila prijedlog Digital Currency Groupa (DCG-a) za otplatom 70 % duga Genesis Tradinga, tvrdeći da bi trebala moći vratiti cjelokupna zaključana sredstva.

Prošli je mjesec nizozemska burza otkrila da ima 280 milijuna eura (297 milijuna dolara) zaglavljenih kod Genesisa, držeći svoju matičnu tvrtku DCG odgovornom za sredstva. Prema Bitvavu, djelomična isplata nije prihvatljiva jer DCG ima dovoljno sredstava za punu isplatu.

Iako je DCG tvrdio da sredstva drži njihova nezavisna podružnica Genesis, a ne sam DCG, čini se da je tvrtka sada voljna pronaći rješenje, a Bitvavo je potvrdio aktivne razgovore s DCG-om kako bi vratio nastali dug što je prije moguće.

Nizozemska burza također je komentirala tekuću svađu DCG-a i Geminija, pozivajući se na otvoreno pismo burze sa sjedištem u New Yorku koje optužuje šefa DCG-a, Silberta, za obmanu i prijevaru, te poziva na njegovu ostavku.

„Kao i Gemini, dijelimo povjerenje da se može pronaći rješenje na zadovoljstvo svih zainteresiranih“, naveo je Bitvavo, aludirajući da dijele mišljenje vlasnika Geminija, blizanaca Winklevoss, da čelnik DCG-a, Barry Silbert, mora otići.

Genesis je 18. studenoga 2022. zamrznuo isplate klijentima, okrivljujući kolaps FTX-a za „abnormalne zahtjeve za isplatom“, koji su premašili tvrtkinu likvidnost.

U naknadnom pismu dioničarima Silbert je otkrio da njegov kripto konglomerat duguje Genesisu čak 575 milijuna dolara međukompanijskih zajmova koji dospijevaju u svibnju 2023.

Dodatno, DCG duguje Genesisu 1,1 milijardu dolara po zadužnici, kojom je preuzeo potraživanja Genesisa od propalog kripto hedge fonda Three Arrows Capital.

Bitvavo je vodeća nizozemska kripto burza, s opsegom trgovanja većim od 46 milijuna dolara u posljednja 24 sata. Također, ova je burza ostala nepokolebljiva u tvrdnji da nedavni događaji neće utjecati na njihove korisnike.

Gemini ukinuo Earn program i osuo paljbu po DCG-u

FTX uspio vratiti pet milijardi dolara izgubljenih sredstava