FTX uspio vratiti pet milijardi dolara izgubljenih sredstava

Kripto burza FTX vratila je više od pet milijardi dolara u različitoj imovini, ne uključujući još 425 milijuna dolara u kriptovalutama koje drži Komisija za vrijednosne papire Bahama.

FTX-ov tim za restrukturiranje vratio je više od pet milijardi dolara u gotovini, likvidnim kriptovalutama i likvidnim ulaganjima u vrijednosne papire, rekao je glavni odvjetnik FTX-a, Adam Landis, na sudskom ročištu u Delawareu.

Vraćena imovina također uključuje „desetke nelikvidnih kripto tokena“, a Landis je primijetio da je ta imovina toliko velika u odnosu na ukupnu ponudu tokena da se te pozicije ne mogu prodati bez značajnog utjecaja na tržište tokena.

Landis je također rekao da je FTX identificirao više od devet milijuna korisničkih računa povezanih s otprilike 120 milijardi dolara isprepletenih transakcija. Dodali su da tim trenutačno prolazi kroz proces utvrđivanja vrijednosti pozicija na dan 11. studenog za svakog klijenta.

Još nedostaje velik dio onoga što se duguje kupcima, a ukupni iznos i dalje je nejasan, rekao je odvjetnik. Ranije procjene govorile su da bi dug mogao iznositi i deset milijardi dolara. Točan iznos trebao bi biti poznat oko travnja.

Ova objava znatno povećava ukupnu imovinu koju FTX drži, nakon što je novo čelništvo tvrtke 20. prosinca 2022. reklo da je uspjelo pronaći tek nešto više od milijardu dolara. Ukupan iznos koji FTX duguje svojim vjerovnicima još nije jasan.

Sam Bankman-Fried dao je upute svom suradniku Garyju Wangu da stvori stražnji ulaz za Alamedu kako bi posuđivala od klijenata FTX-a bez njihovog dopuštenja, rekao je Landis, dodajući da je SBF stvorio kreditnu liniju ukupno tešku 65 milijardi dolara.

„Znamo što je Alameda učinila s novcem. Kupovala je avione i kuće, organizirala zabave, davala političke donacije. Davala je i osobne zajmove svojim osnivačima. Sponzorirala je FTX Arenu u Miamiju, momčad Formule 1, League of Legends, Coachellu i mnoge druge tvrtke, kaže Landis.

Genesis i DCG jure prema bankrotu?

Dnevni pregled 11.01.’23. – Klijenti FTX-a i Voyagera dobivaju dio sredstava