Novi svjedok pokajnik iz vrha FTX-a

Bivši izvršni direktor FTX-a, Nishad Singh, zatražio je dogovor o suradnji s vlastima SAD-a.

Nishad Singh, bivši voditelj inženjeringa u FTX-u, sastao se s američkim saveznim tužiteljima tražeći dogovor o suradnji. Singhov mogući dogovor navodno se vrti oko velikih donacija koje su FTX i bivši čelnik propale kripto burze, Sam Bankman-Fried, dali raznim političkim kampanjama.

Time je Singh postao treći član unutarnjeg kruga SBF-a koji je zatražio suradnju s vlastima. Bivša izvršna direktorica Alameda Researcha, Caroline Ellison, i suosnivač FTX-a, Gary Wang, već su se izjasnili krivima za optužbe za prijevaru i trenutačno surađuju s Južnim okrugom New Yorka.

Singh, koji dosad nije bio optužen ni za kakve prijestupe, navodno se prošlog tjedna sastao s tužiteljima. Premda takav razgovor često uključuje ponudu ograničenog imuniteta kako bi se sugovornika potaklo da slobodno govori, to ne dovodi automatski do sporazuma o suradnji.

Tužitelji prvo nastoje odvagnuti vrijednost podijeljenih informacija. A Singh, Bankman-Friedov bivši cimer na Bahamima i sam značajan donator izbornih kampanja demokrata, navodno bi mogao pružiti uvid u financiranje kampanje FTX-a.

Novi upravljački tim FTX-a želi povrat donacija

Od 2020. donirao je više od 9,3 milijuna dolara demokratskim kandidatima i odborima, a najveći je primatelj Mind the Gap, politički akcijski odbor koji je osnovala SBF-ova majka, Barbara Fried, a koji je prošle godine primio donaciju od milijun dolara.

Prema dokumentima stečajnog suda, i sam je Singh primio vrtoglavih 543 milijuna dolara zajmova od Alameda Researcha.

U mjesecima koji su prethodili kolapsu FTX-a, Bankman-Fried je pak podijelio procijenjenih 46,5 milijuna dolara političkih donacija. Značajan dio tih donacija otišao je demokratskim kandidatima.

Osim toga FTX je donirao više od 41 milijun dolara raznim odborima za političko djelovanje. Takve organizacije mogu prihvatiti neograničene pojedinačne i korporativne doprinose, međutim, moraju ostati formalno odvojene od kampanja.

Prošlog je mjeseca FTX-ov upravljački tim, na čelu s novim izvršnim direktorom Johnom J. Rayom III, pokrenuo proces povrata političkih donacija burze i njezinih bivših čelnika. FTX je također upozorio da će se burza obratiti stečajnom sudu ako se politički doprinosi ne vrate dobrovoljno.

Dnevni pregled 09.01.’23. – Snažan rast većine kriptovaluta

Coinbase najavio nova otpuštanja