Vrh FTX-a trošio desetke milijuna dolara neposredno prije stečaja

Čelništvo propale kripto burze FTX potrošilo je nevjerojatnu količinu novca na luksuzne hotele, smještaj, letove i hranu u devet mjeseci prije kolapsa burze, otkrili su sudski podnesci.

Prema dokumentima stečajnog suda koje je pregledao, FTX je potrošio oko 40 milijuna dolara između prošlog siječnja i rujna, prije podnošenja zahtjeva za stečajem u studenom zbog navodnih problema s likvidnošću.

Više od 15 milijuna dolara otišlo je na luksuzne hotele i smještaj, od čega 5,8 milijuna dolara na jedno odmaralište – hotel Albany. U tom je luksuznom odmaralištu i Sam Bankman-Fried do uhićenja živio u svom penthouseu vrijednom 30 milijuna dolara.

Oko 3,6 milijuna dolara otišlo je na Grand Hyatt, hotel s četiri zvjezdice koji je ugostio britansku kraljevsku obitelj u ožujku. Također je potrošeno 800.000 dolara u resortu Rosewood s pet zvjezdica.

Nadalje, gotovo sedam milijuna dolara potrošeno je na obroke i zabavu, od čega oko polovice na catering usluge. Gotovo četiri milijuna dolara potrošeno je na letove, a više od 500.000 dolara na poštarinu i dostavu.

FTX je čak sklopio privatni ugovor sa zračnim prijevoznikom da svoje narudžbe s Amazona prevozi iz skladišta u Miamiju jer taj div e-trgovine nije dostavljao na Bahame.

Tvrtka je također osigurala na Bahamima automobile i gorivo za sve zaposlenike, kao i neograničena putovanja u bilo koji ured na svijetu s punim pokrivanjem troškova. FTX je dao i brojne donacije lokalnim dobrotvornim društvima i organizacijama na Bahamima.

Bilo je nagađanja da će neke od tih donacija možda morati biti vraćene, dok karipska otočna država pokušava krenuti dalje i zaboraviti FTX.

Bankman-Fried se 3. siječnja izjasnio da nije kriv po osam kaznenih prijava pred Okružnim sudom SAD-a u južnom okrugu New Yorka.

Voyager odgovorio na Alamedine kritike oko posla s Binanceom

Hong Kong želi postati središte kripto industrije