Bivši vodeći odvjetnik FTX-a surađuje s vlastima

Daniel Friedberg, kontroverzni odvjetnik koji je bio glavni voditelj usklađenosti na burzi FTX, navodno surađuje s tužiteljima Sjedinjenih Država koji istražuju kolaps FTX-a.

Prema Reutersu, Friedberg je iznio pojedinosti o FTX-u na sastanku s dvadesetak istražitelja koji je 22. studenoga održao Ured državnog tužitelja SAD-a za južni okrug New Yorka. Odvjetnik navodno očekuje da bude pozvan kao vladin svjedok na suđenju Bankman-Friedu u listopadu.

Na sastanku je Friedberg tužiteljima iznio svoja saznanja o tome kako osnivač FTX-a, Sam Bankman-Fried, koristi sredstva klijenata za financiranje svoje nezakonite poslovne sheme. Iznio je i detalje o tome kako je funkcionirao Bankman-Friedov hedge fond Alameda Research.

Dosad Friedberg nije optužen niti mu je rečeno da je pod kaznenom istragom. Iako je spreman pomoći američkim vlastima da dobiju više detalja u slučaju Bankman-Fried, Friedberg je sam poduzeo mjere da sakrije neke osobne podatke od javnosti.

Ubrzo nakon kolapsa FTX-a Friedberg je izbrisao LinkedIn profil zbog izvješća koja ukazuju na njegovu umiješanost u online poker prijevaru UltimateBet. Navodno je radio kao glavni savjetnik u UltimateBet-u i igrao je ulogu u zataškavanju skandala s varanjem klijenata te tvrtke 2008.

Dok neka izvješća sugeriraju da se Friedberg pridružio FTX-u u ožujku 2020., Bankman-Fried navodno tvrdi da je bio FTX-ov pravni savjetnik od samog početka 2019. Friedberg je također navodno prvi zastupao SBF-a kao vanjski savjetnik u vođenju Alamede 2017.

Prema Reutersovim izvorima, Friedberg je dao ostavku na svoju poziciju u FTX-u 8. studenog, dan nakon što je Bankman-Fried otkrio najvišim rukovoditeljima da je FTX praktički ostao bez novca.

Logan Paul prijeti tužbom Coffeezilli

Hong Kong planira CBDC u obliku stablecoina