Zahuktava se spor Bahama i FTX-a

Medijski i pravni spor između novog vodstva FTX-a i regulatora na Bahamima pogoršava se iz dana u dan.

Obje strane nastoje povezati drugu s navodnim mutnim poslovima bivšeg izvršnog direktora kripto burze, Sama Bankman-Frieda, koji trenutačno čeka suđenje za prijevaru u SAD-u nakon što je izručen pa potom pušten uz jamčevinu.

Središnji je dio spora tko može imati pristup internim sustavima FTX-a, kao što su interne Slack poruke i računovodstveni softver QuickBooks.

Bahamski likvidator Brian Simms kaže da su mu potrebni podaci kako bi zatvorio svoju stranu istrage tvrtke, kao što mu je lokalni sud naredio da učini u studenom. Novi šef FTX-a, John Ray, kaže da je zahtjev nedopustivo preširok.

Dok Bankman-Frieda čeka izvođenje pred sud u New Yorku, stečajni sud u Delawareu morat će presuditi u sporu oko nadležnosti između dviju strana, koje su se javno optužile da su krajnje nepromišljene i da imaju iščašen stav prema istini.

U jednom kutu stoje likvidatori koji tvrde da je tvrtka zapravo vođena s Bahama, a u drugom Ray, koji kaže da je bahamski entitet tvrtke u najboljem slučaju sporedna stvar.

FTX kaže da bi sve informacije podijeljene s kolegama na Bahamima bile zloupotrijebljene i da su se bahamska vlada i likvidatori dogovorili s osnivačima FTX-a, SBF-om i Garyjem Wangom, koji su, prema Rayevim riječima, ostavili tvrtku više nalik mjestu zločina nego operativnom poslovanju.

Čini se da Ray također ne vjeruje tvrdnji bahamskih vlasti da drže 3,5 milijardi dolara u FTX imovini, opisujući procjenu kao krajnje nepromišljenu.

Ili Bahamci imaju dodatnu imovinu koju nisu otkrili ili tokeni koje drže, oko 195 milijuna FTX-ovog vlastitog FTT tokena, sada vrijede oko 167 milijuna dolara s obzirom na pad vrijednosti, navodi se u podnesku FTX-a.

Bernstein o kripto adopciji i Binanceu

Australija uvodi BTC bankomate s Lightning Network podrškom