FTX želi povrat SBF-ovih političkih donacija

FTX, koji je sada u stečaju, planira vratiti političke doprinose bivše uprave, čak i ako su primatelji donirali sredstva dobrotvornim organizacijama.

The logo of FTX is seen at the entrance of the FTX Arena in Miami, Florida, U.S., November 12, 2022. REUTERS/Marco Bello

Tim koji nadzire FTX-ov stečajni postupak upozorio je da bi donacije bivšeg izvršnog direktora Sama Bankman-Frieda ili drugih rukovoditelja trebale biti vraćene. FTX je izjavio da im se već obratio niz primatelja uplata.

„Ti primatelji zatražili su upute za povrat takvih sredstava“, rekli su iz FTX-a, dodajući da s tim primateljima rade na osiguranju brzog povrata takvih sredstava. U mjesecima koji su prethodili kolapsu FTX-a, Bankman-Fried dao je procijenjenih 46,5 milijuna dolara političkih donacija.

Stečajni tim FTX-a kaže da, ako se politički doprinosi ne vrate dobrovoljno, namjerava pokrenuti postupke pred stečajnim sudom kako bi zahtijevao povrat takvih uplata.

Prema ovoj burzi, primatelji se upozoravaju da plaćanje ili donacija trećoj strani (uključujući dobrotvornu organizaciju) u iznosu bilo koje uplate primljene od FTX-a ne sprečava dužnike FTX-a da traže povrat od primatelja.

Političari, uključujući senatora Dicka Durbina, senatoricu Kirsten Gillibrand, zastupnika Jesusa Garciu i senatora Johna Boozmana, izjavili su da su donirali novac koji su dobili od Bankman-Frieda u dobrotvorne svrhe.

Bivši zastupnik Beto O’Rourke rekao je da je vratio donaciju od milijun dolara Bankman-Friedu tjedan prije nego što je FTX podnio zahtjev za stečajem, dok je Bijela kuća prošlog tjedna odbila pojasniti hoće li vratiti sve političke donacije koje je SBF dao predsjedniku Joeu Bidenu.

Međutim, većina novca išla je prema odborima za političku akciju (PAC), tehnički neovisnim organizacijama koje se bave samo izdacima i koje utječu na izbore u SAD-u na saveznoj i državnoj razini.

Prema OpenSecretsu, FTX je dao preko 41 milijun dolara PAC-ima, koji mogu prihvatiti neograničene pojedinačne i korporativne doprinose, no moraju ostati formalno odvojeni od kampanja dok prikazuju oglase koje podržavaju ili suprotstavljaju kandidatima.

Armstrong protiv regulacije DeFi-a

BlockFi želi odmrzavanje sredstava korisnika