SBF-u odbijena jamčevina

Sudac je odlučio zadržati bivšeg izvršnog direktora FTX-a u pritvoru dok se njegov pravni tim bori da ga drži podalje od SAD-a.

Glavna sutkinja Bahama, JoyAnn Ferguson-Pratt, odbila je molbu Bankman-Frieda da bude pušten uz jamčevinu od 250.000 dolara, a umjesto toga naredila je da se Bankman-Fried pošalje u kazneno-popravni odjel zemlje zbog rizika od bijega.

Ranije je odvjetnički tim Bankman-Frieda izjavio na sudu za prekršaje na Bahamima da će se on boriti protiv izručenja SAD-u bude li to zatraženo. Ryan Pinder, državni odvjetnik Bahama i ministar pravnih poslova, rekao je da je obaviješten da će SAD vjerojatno zatražiti njegovo izručenje.

SAD i Bahami imaju ugovor o izručenju od 1994. godine koji dopušta bilo kojoj strani da izruči optuženike zbog optužbi koje bi se u objema zemljama smatrale zločinima i za koje je predviđena zatvorska kazna od godinu ili duže.

Proces je obično administrativan, bez zahtjeva ili mogućnosti za argumentiranjem krivnje ili nevinosti. Bankman-Frieda u ponedjeljak je uhitila bahamska policija na zahtjev američkih vlasti, okončavši tjedne nagađanja o tome što će biti s bivšim izvršnim direktorom FTX-a.

SBF-u prijeti ukupno 115 godina robije

Dotle se u SAD-u SBF trenutačno suočava s federalnim kaznenim optužbama Ministarstva pravosuđa, uključujući urotu za počinjenje prijevare nad klijentima i zajmodavcima, zavjeru za počinjenje prijevare s robom i vrijednosnim papirima, pranje novca, ali i kršenje zakona o financiranju kampanje.

U intervjuu s novinarkom Tiffany Fong prošlog mjeseca Bankman-Fried rekao je da je donirao i demokratskim i republikanskim kandidatima. „Donacije republikacima“, rekao je, „odrađene su crnim novcem kako bi se izbjegla medijska pozornost.“

„Bankman-Fried i njegovi suzavjerenici donirali su milijune dolara koje je financirala Alameda Research saveznim političkim kandidatima i odborima uoči izbora 2022.“, rekao je glasnogovornik Ministarstva pravosuđa.

„Kako bi prikrio činjenicu da su ti doprinosi plaćeni korištenjem sredstava iz korporacije i kako bi izbjegao ograničenja doprinosa i zahtjeve za izvješćivanjem, Bankman-Fried prikazao je to tako da se doprinosi prijave u ime suzavjerenika, a ne u ime pravog izvora sredstva.“

U svojoj optužnici Ministarstvo pravosuđa SAD-a navodi da svaka od osam optužbi protiv Bankman-Frieda nosi maksimalno 20 godina saveznog zatvora. Prema tužiteljima, to znači da se Bankman-Fried ukupno suočava s maksimalnom kaznom od 115 godina ako ga se proglasi krivim po svim točkama optužnice.

Jack Dorsey za decentralizirani Twitter

Binance u problemima?