Spor Ripplea i SEC-a bliži se kraju

Kripto-tužba o kojoj se dosad najviše govorilo, a koja uključuje Komisiju za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Država (SEC) i Ripple, bliži se kraju nakon dvogodišnje borbe.

SEC i Ripple podnijeli su redigirane odgovore na međusobno protivljenje prijedlozima za donošenje presude po kratkom postupku. Ripple u svom zahtjevu tvrdi da SEC nije uspio dokazati da je tvrtka prekršila zakon.

Tekući pravni spor između SEC-a i Ripplea započeo je u prosincu 2020. kada je SEC pokrenuo pravni postupak protiv Ripplea, tvrdeći da je prikupio 1,3 milijarde dolara nudeći Rippleovu izvornu kriptovalutu XRP kao neregistrirane vrijednosne papire.

Stuart Alderoty, glavni savjetnik Ripplea, izjavio je da je ovo konačni podnesak Ripplea, tražeći od suda da presudi u njihovu korist.

Također je izjavio da je Ripple ponosan na obranu koju je postavio u ime cijele kripto industrije, napominjući da je Ripple uvijek igrao otvoreno pred sudom, suptilno spočitavajući SEC-u i govoreći da se ne može reći isto za protivnika.

Komentirajući slučaj, bivši savezni tužitelj James Filan rekao je da postoje samo tri pitanja koja treba riješiti u slučaju SEC protiv Ripplea. To uključuje prijedloge za sažetkom presude, osporavanja stručnjaka i probleme u vezi s nekim stručnim izvješćima.

Tu se prije svega misli na takozvane Hinmanove dokumente koji se odnose na govor koji je William Hinman, tada dužnosnik SEC-a, održao na Yahoo Finance All Markets Summitu u lipnju 2018., gdje je izjavio da Ether nije vrijednosni papir.

Filan vjeruje da se sutkinja Torres neće odvojeno baviti trima velikim problemima, nego da će odlučiti o svemu zajedno. Kada donese odluku o prijedlozima za skraćenim postupkom, očekuje da će biti objavljena jedna velika pisana presuda, vjerojatno 31. ožujka 2023. ili ranije.

Brian Armstrong o SBF-ovim „računovodstvenim pogreškama“

SBF nije siguran hoće li doći na saslušanje u SAD