SBF tajno donirao republikance

„Donirao sam otprilike isti iznos objema stranama, i demokratima i republikancima“, rekao je osnivač i bivši izvršni direktor FTX-a, Sam Bankman-Fried, u intervjuu Tiffany Fong.

SBF je dao još jedan intervju u kojem je zanijekao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret i ponovno kolaps FTX-a proglasio spletom nesretnih okolnosti, potvrdivši svoje mišljenje da bi njegova kripto burza danas bila funkcionalna da nije podnio zahtjev za stečajem.

Bankman-Fried zanijekao je da je imao skriveni pristup sredstvima klijenata FTX-a i da ih je mogao koristiti bez nadzora. U 23-minutnom intervjuu SBF je pričao o svemu i svačemu, ali možda je najglasnije zazvonila izjava da je sponzorirao republikance, i to tajno.

Kao što je poznato, od pokretanja FTX-a 2019., Bankman-Fried otvoreno je podržavao demokratske kandidate. SBF je 2020. bio jedan od najvećih donatora kampanje sadašnjeg predsjednika Joea Bidena, s 5,220.000 dolara od FTX.US-a i 6,242.800 dolara od Alamede.

SBF sada kaže da je s otprilike istim iznosom donirao i republikance, ali da su sve uplate bile takozvani „mračni novac“. Prema web stranici za praćenje političkih financija Open Secrets, mračni novac odnosi se na sredstva namijenjena utjecanju na političke rezultate, pri čemu se izvor sredstava ne otkriva.

Bankman-Fried kaže da je donirao mračni novac kako bi izbjegao osudu javnosti i zato što novinari pošize ako donirate republikancima. Novinare je nazvao superliberalnima, rekavši da nije želio ulaziti u sukobe s njima.

Bankman-Fried je rekao i da je donirao na predizborima jer ondje postoje dobri kandidati naspram loših kandidata, za razliku od općih izbora. SBF nije objasnio koga smatra dobrim ili lošim kandidatima.

Spomenimo i kako se kasnije danas očekuje još jedan intervju s bivšim čelnikom FTX-a, i to za New York Times koji će voditi Andrew Sorkin. Sorkin je, podsjetimo, obećao kako neće biti zabranjenih tema ili pitanja.

Procurio novi porezni EU zakon za kripto

Uniswap pokreće NFT marketplace agregator