Binance prikuplja milijardu dolara za fond za oporavak

Šef Binancea, Changpeng Zhao, rekao je da će fond u početku imati milijardu dolara za otkup problematične imovine, ali bi brojka mogla narasti.

CZ kaže da će fond imati labavu strukturu i biti javno vidljiv na blockchainu, a drugi igrači u industriji također će moći dati svoj doprinos. Obećao je da će više detalja biti objavljeno u objavi na blogu Binancea i da će fond početi s radom što je prije moguće. Čini se još u ovoj godini.

„Industriju treba spašavati sada, a ne 2023.“, rekao je CZ.

Tim će zatim procijeniti koliko se može pomoći s milijardom dolara prije potencijalnog ubrizgavanja više novca.

„Otprilike razmišljamo da prvo prikupimo milijardu dolara, a ako to ne bude dovoljno, izdvojit ćemo još sredstava. Ako nakon šest mjeseci ostane neiskorištenih sredstava i nema toliko projekata, jer se nadamo da će se industrija dotad oporaviti, možemo ih povući natrag“, objašnjava CZ.

Izvršni direktor Binancea prvi je put najavio pokretanje „fonda za oporavak industrije“ 14. studenog. Fond se pokreće kako bi se poduprle tvrtke koje su inače jake, ali su u krizi likvidnosti usred pada FTX-a.

Tada su izvršni direktor BankToTheFuture, Simon Dixon, i osnivač Trona, Justin Sun, najavili da će i oni dati svoj doprinos fondu. Međutim, nije poznato jesu li mu doista i pridonijeli.

CZ spašava industriju

CZ je također potvrdio da bi neki od posrnulih kripto projekata koje je kupila burza FTX, koja je sada u stečaju, mogli biti na popisu za kupnju fonda, ali nije točno rekao koji.

„Svakako želimo razmotriti dio te imovine. Ulagalo se u niz različitih projekata. Neki su od njih u redu, neki loši, ali mislim da postoji niz projekata koji se mogu spasiti. Pregledat ćemo to kada budu dostupni podaci.“

Tvrtke Sama Bankman-Frieda, uključujući i FTX i hedge fond Alameda Research, krenule su u niz akvizicija i spašavanja ranije ove godine nakon kolapsa Terre.

Kripto zajmodavac BlockFi prihvatio je kredit od FTX.US-a tijekom ljeta i sada razmatra pokretanje vlastitog stečajnog postupka zbog izloženosti kompaniji SBF-a. Tvrtka je već obavila razgovore s Binanceom o mogućoj pomoći.

U međuvremenu je Voyager Digital, koji je u rujnu prihvatio ponudu FTX-a u iznosu od 1,4 milijarde dolara za kupnju njihove imovine u problemima, sada u potrazi za drugim kupcem, također moguće Binanceom. Naime, CZ je potvrdio da će dati ponudu za Voyager.

SBF je još u rujnu tvrdio da FTX ima milijardu dolara koju može potrošiti na više otkupa. U jednom su trenutku čak kružile glasine da razmišlja o preuzimanju aplikacije za trgovanje Robinhood, koja je izlistana na burzi.

Poslovni pad SBF-a sada omogućava CZ-u da preuzme ulogu spasitelja industrije, iako je izvršni direktor Binancea prethodno neizravno kritizirao FTX-ovu taktiku u postu na blogu u lipnju.

„Ne održavajte loše tvrtke. Pustite ih da propadnu“, napisao je tada.

Počinje snimanje miniserije o FTX-u

Metamask prikuplja korisničke podatke