Razvojni programer Tornado Casha ostaje u pritvoru

Alexey Pertsev ostaje u pritvoru do saslušanja sljedeće godine. Nizozemski je sud odlučio da će razvojni programer Tornado Casha biti zadržan još tri mjeseca dok istraga traje zbog opasnosti od bijega.

U pritvoru je od kolovoza, nekoliko dana nakon što je američko ministarstvo financija upotrijebilo ovlasti za sankcije protiv Tornado protokola, za koji tvrdi kako je korišten za pranje kriptovaluta u vrijednosti od više od milijardu dolara i za potporu sjevernokorejskim hakerima.

Tužiteljstvo je istaknulo zabrinutost da bi Pertsev mogao pobjeći ako ga puste prije prve sesije, unatoč nizu obećanja njegovog pravnog tima, pa bi uključilo nadzor u njegovom domu i tjedne provjere u lokalnoj policijskoj postaji.

Na saslušanju je nizozemski državni odvjetnik prvi put objavio i optužbe za pranje novca. Tužitelj je rekao malo više o slučaju od priopćenja za javnost, ali sada je optužio Pertseva da je omogućio obradu prljavog novca pisanjem koda Tornado Casha.

Nizozemski javni tužitelj odbacio je argumente da je Tornado Cash decentralizirani protokol koji Pertsev nije mogao kontrolirati. Tužiteljstvo je dalo opsežan pregled svoje istrage, opisujući Pertseva kao središnju figuru u operaciji Tornado Casha.

„To da Pertsev nema nikakve veze s Tornado Cashom, može se pripisati fantaziji“, kažu iz tužiteljstva. Pertsev i njegovi kolege držali su toliko tokena za protokol da su u praksi mogli uvijek nadglasati sve druge pri donošenju odluka.

Njihovi privatni razgovori na koje se pozvalo tužiteljstvo pokazali su da su u praksi donosili operativne odluke o protokolu i da su zapravo priznali da su upleteni u mutne stvari kada su raspravljali o tome kako zaobići norme o pranju novca.

Pertsevo uhićenje i pritvaranje izazvalo je i opće negodovanje, uključujući prosvjede u Amsterdamu.

Genesis odbacuje navode o bankrotu

Dnevni pregled 22.11.’22. – Genesis odbacuje tvrdnje o bankrotu