Celsiusovi klijenti moraju prijaviti potraživanja do siječnja

Celsius, propala tvrtka za kriptozajmove, dobila je sudsko odobrenje za određivanje datuma zastare, 3. siječnja 2023.

Američki stečajni sud Južnog okruga New Yorka odobrio je zahtjev bankrotiranog kripto zajmodavca da odredi rok klijentima za dostavu dokaza o potraživanjima u stečajnom postupku koji je u tijeku.

„Stečajni sud odobrio je naš prijedlog za određivanje datuma zastare, što je krajnji rok u kojem svi kupci mogu podnijeti zahtjev. Datum je određen za 3. siječnja 2023.“, objavio je Celsius na Twitteru.

Prema Celsiusu, agent za potraživanja, tvrtka Stretto, obavijestit će kupce o datumu i njihovim sljedećim koracima e-poštom ili fizičkom poštom, za one klijente s adresom u evidenciji.

Osim toga, korisnici bi trebali očekivati da će primiti obavijest u aplikaciji Celsius.

U sudskoj presudi navedeno je i nekoliko kategorija za koje kupci neće morati prilagati dokaz o potraživanju. To uključuje klijente čija potraživanja nisu navedena kao „osporena“, „potencijalna“ ili „nelikvidirana“, kao i slučajeve u kojima se podnositelj zahtjeva slaže s iznosom, prirodom i prioritetom potraživanja.

Prvi u nizu

Celsius je postao jedan od prvih velikih kripto zajmodavaca koji je zamrznuo isplate korisnika nakon pada kripto tržišta u lipnju ove godine. Nakon tjedana šutnje, tvrtka je nakraju podnijela zahtjev za bankrotom prema Poglavlju 11, otkrivajući rupu od 1,2 milijarde dolara u svojoj bilanci.

Izvršni direktor Celsiusa, Alex Mashinsky, koji je navodno odgovoran za niz loših trgovina početkom 2022., dao je ostavku u rujnu. Mashinsky je prema navodima povukao čak deset milijuna dolara s računa tvrtke u svibnju, nekoliko tjedana prije nego što je tvrtka zaustavila povlačenja.

U rujnu je Odjel za financijsku regulaciju Vermonta naveo da je Celsius potajno nesolventan od 2019. i da je izvršni direktor Alex Mashinsky davao lažne i obmanjujuće izjave kako bi uljepšao financijsko stanje tvrtke.

Treba reći i kako je u izvješću objavljenom 19. studenog neovisna istražiteljica Shoba Pillay iznijela niz oštrih zapažanja o svojoj istrazi koju je odredio sud.

Jedno od glavnih otkrića u njezinom izvješću bilo je da je Celsiusov skrbnički program pokrenut bez dostatnih računovodstvenih i operativnih kontrola ili tehničke infrastrukture, što je omogućilo da se nedostaci u Custody novčanicima financiraju iz drugih fondova.

Grayscale ne želi predočiti dokaz rezervi

FTX duguje tri milijarde dolara 50-orici najvećih vjerovnika