Metaverzum je neminovnost koja stiže

Joe Lubin, suosnivač Ethereuma i izvršni direktor kripto diva ConsenSys, uvjeren je da će metaverzum jednog dana obuhvatiti kompletno ljudsko iskustvo. Ali jednako je uvjeren da je taj dan još godinama daleko.

Izvršni direktor ConsenSysa vjeruje da će proširena i virtualna iskustva redefinirati svakodnevni život, unatoč trenutačnim tehničkim izazovima.

„Mislim da je korištenje metaverzuma danas pomalo poput spajanja na internet 1994. Čekate spajanje i odlazite na kavu i doručak, a u to se vrijeme preuzima vaša elektronička pošta“, rekao je Lubin za Decrypt.

Iako Lubin priznaje da je korisničko iskustvo koje trenutačno nude metaverzumski projekti relativno nezgrapno, siguran je da će metaverzum, buduća sveobuhvatna verzija interneta, postati sveprisutna poput e-pošte.

Komentari izvršnog direktora ConsenSysa dolaze tijekom razdoblja neviđenog interesa za metaverzumom nekih od najmoćnijih tvrtki na svijetu. Meta, bivši Facebook, u potpunosti je preusmjerila svoje napore prema dominaciji u metaverzumu.

Apple i Disney tiho istražuju ovaj univerzum, a čak i tradicionalne robne marke poput WalMarta zaranjaju u njega, i to glavom naprijed.

Unatoč pohodima na virtualne svjetove mega-korporacija i Web3 nativnih tvrtki, metaverzum tek treba zaživjeti kao dostupno, zabavno i glatko funkcionirajuće virtualno utočište, kako je isprva obećano da će biti.

Neki su poteškoće pripisali jednostavnoj činjenici da tehnologija mora živjeti nekoliko godina kako bi uhvatila korak s ambicijama graditelja metaverzuma prije nego što uranjajući mrežni svjetovi uistinu procvjetaju.

Lubin smatra da trenutačno razumijevanje metaverzuma i pokušaji njegove izgradnje možda neće uspjeti iz prve ruke. Ali to ne znači da je manje optimističan kada je u pitanju obećanje platformi koje olakšavaju realističan online život.

„Zvali to metaverzumom ili ne, puno ćemo vremena provoditi online“, rekao je Lubin. „A naš novac, naš rad i naše aktivnosti bit će realizirani u proširenoj ili virtualnoj stvarnosti, ili barem s alatima koji nam omogućavaju da proživljavamo bogata i nadamo se uvjerljiva iskustva online.“

Natpis Binance i kovanice kriptovaluta

Binance planira lansirati prvi indeks s top 10 kriptovaluta

Kripto će igrati ključnu ulogu u budućnosti plaćanja