Coinbase dobio odobrenje singapurskih regulatora

Najveća američka kripto burza Coinbase dobila je regulatorno odobrenje za rad u Singapuru od Singapurske središnje banke i financijskog nadzornika, Monetary Authority of Singapore (MAS).

Vijest dolazi nakon što je Coinbase pokrenuo tehnološko središte u studenom 2021. Tvrtka trenutačno ima oko 100 zaposlenika u Singapuru.

Nisu sve velike kripto tvrtke koje su se prijavile uspjele dobiti regulatorno odobrenje u Singapuru, pa se Coinbase pridružuje relativno malom broju kompanija, koji uključuje Crypto.com, Luno i Paxos.

Binance je primjerice povukao zahtjev za licencom za rad u zemlji i nije jedina kompanija koju su ignorirali singapurski regulatori. Prema izvješćima Nikkei Asia, odbijeno je više od 100 od oko 170 tvrtki koje su podnijele zahtjev MAS-u .

Unatoč odobrenju, kripto tvrtke koje posluju u Singapuru vjerojatno će i dalje biti pod strogim nadzorom. Direktor MAS-a Ravi Menon rekao je da će središnja banka „razmotriti dodatne mjere za smanjenje štete potrošačima“ kada je riječ o ulaganju u kriptovalute.

Menon smatra da kriptovalute trenutačno ne predstavljaju „održiv oblik novca ili investicijske imovine“ zbog svoje volatilnosti. Međutim, primijetio je da digitalna imovina ima „transformativni potencijal, za razliku od sekuritizacije od prije 50 godina.“

Treba reći i kako se unatoč licenci Coinbase još neće moći oglašavati u zemlji. Štoviše, MAS je početkom 2022. objavio smjernice zabranjujući kripto platformama promicanje svojih usluga široj javnosti, primjerice, na autobusima i u TV reklamama.

G20 razmatra kripto regulaciju

unutrasnjost ureda kompanije ripple

Ripple u pohodu na Europu