Mashinsky povukao 10 milijuna dolara iz Celsiusa

Prema pisanju Financial Timesa, bivši glavni izvršni direktor tvrtke Celsius Alex Mashinsky navodno je povukao 10 milijuna dolara s računa tvrtke još u svibnju, samo nekoliko tjedana prije nego što je ta tvrtka za kripto posudbe zamrznula klijenatima povlačenje depozita.

Fotografija Alexa Mashynskog

Neimenovani izvor rekao je za FT da je “povlačenje bilo unaprijed planirano” i da je Mashinsky povukao nevjerojatnih 10 milijuna dolara s platforme kako bi platio porez. Ostaje pitanje je li osnivač Celsiusa bio svjestan činjenice da će klijenti kripto zajmodavca ostati bez svojih sredstava.

Iako dio zajednice vjeruje da je Celsius jedna od najvećih žrtava tržišnog pada koji se dogodio u lipnju, regulatori iz Vermonta nedavno su sugerirali da je tvrtka dugo vremena obmanjivala industriju o stanju svojih financija.

Unatoč tomu što je Mashinsky tvrdio da je tvrtka bila profitabilna prošle godine, njezino financijsko stanje bilo je prilično loše, što investitori tvrtke nisu znali.


Dana 27. rujna Mashinsky je dao ostavku na mjesto izvršnog direktora, rekavši da mu je “vrlo žao zbog teških financijskih okolnosti s kojima se članovi zajednice suočavaju” i nazvao se “smetnjom” za Celsius i njegov put oporavka.

Nekoć popularna platforma za pozajmljivanje, s procjenom vrijednosti višom od 3 milijarde dolara, u srpnju je podnijela zahtjev za bankrotom, a dokumenti otkrivaju rupu od 1,2 milijarde dolara u Celsiusovoj bilanci.

Logo Celsiusa

Celsius traži da mu se dopusti prodaja stablecoina

Fotografija Sam Bankman-Frieda

SBF o ponudi za Celsius