U javnost procurio nacrt MiCA-e

Uredba Europske unije o tržištima kripto imovine (MiCA), koja će predstavljati regulatorni okvir za 27 zemalja članica prilično je toplo primljena od strane kripto zajednice iako postoji nekoliko nejasnoća, pa čak i zabrinutosti.

Zastave Europske unije ispred zgrade EU komisije "Berlaymont" u Bruxellesu, Belgija

Izvorno osmišljen kako bi regulirao kripto aktere poput izdavatelja i pružatelja novčanika u eri u kojoj su inicijalne ponude novčića, uključujući prijevare, bile raširene, nacrt zakona evoluirao je zajedno s inovacijama u kripto sektoru.

MiCA bi i dalje zahtijevala da se kripto tvrtke registriraju kod nadležnih tijela, da posjeduju dovoljno kapitala za ukoliko izdaju stabilne kovanice i da ponude jasne i poštene informacije budućim ulagačima. No sada su u zakon uključeni i NFT-ovi i tu se javlja puno pitanja.

Naime, vlade EU-a željele su da se NFT-ovi u potpunosti izuzmu iz MiCA-e ali zastupnici u Europskom parlamentu tvrdili su da se mnogim takozvanim NFT-ovima na tržištu zapravo trguje kao financijskim proizvodima i da bi se mogli koristiti za zlouporaba tržišta.

Trenutačni pravni kompromis znači da će se sva imovina izdana kao dio serije vjerojatno smatrati zamjenjivom, što znači da će u praksi većina NFT-ova biti obuhvaćena MiCA-om.

Drugi problematični dio je onaj koji se tiče stabilnih kovanica koje nisu vezane uz euro. Tu nacrt zakona predviđa ograničenje korištenja stabilnih kovanica na 1 milijun transakcija dnevno.

Veliki igrači u kripto industriji u načelu pozdravljaju MiCA-u i smatraju da bi mogla imati veliki utjecaj u cijelom svijetu. Tako je, primjerice, prvi čovjek najveće kripto mjenjačnice Binancea, Changpeng “CZ” Zhao, nedavno okarakterizirao zakon kao globalni standard koji drugi mogu kopirati.

lice sam bankman-frieda

FTX kupuje imovinu Celsiusa?

Fotografija predsjednika FED-a Jeromea Powella

Powell poziva na regulaciju DeFi-ja