Kalifornija donosi zakon o licenciranju kripto tvrtki

Kalifornija bi mogla postati jedna od prvih država koja će zahtijevati od tvrtki povezanih s kriptovalutama da dobiju posebnu licencu za rad u državi.

poznati hollywood znak na brdu

Član kalifornijske skupštine Timothy Grayson predstavio je prijedlog zakona, AB 2269, uz potporu Saveza potrošača Kalifornije, koji bi trebao prerasti u Zakon o digitalnoj financijskoj imovini.

Senat Kalifornije odobrio je AB 2269 u ponedjeljak, a Skupština je glasala za odobrenje sljedeći dan. Prijedlog zakona sada ide pred guvernera Kalifornije Gavina Newsoma, čiji bi ga potpis proglasio zakonom.

Newsom nije signalizirao hoće li potpisati račun. Guverner ima rok do 30. rujna da potpiše ili stavi veto na zakon, koji bi stupio na snagu u siječnju 2025. Cilj predloženog zakona jest zaštititi stanovnike Kalifornije od financijskih poteškoća i poticati odgovorne inovacije licenciranjem i reguliranjem aktivnosti mjenjačnica kriptovaluta.

Iako je relativna mladost i nezrelost tržišta kriptovaluta dio onoga što čini ulaganje uzbudljivim, ona ga čini i rizičnijim za potrošače jer poslovi s kriptovalutama nisu adekvatno regulirani i ne moraju slijediti mnoga ista pravila koja vrijede za sve ostale, smatra Grayson.

Stoga će, licenciranjem tvrtki za digitalnu financijsku imovinu industrija dobiti potrebnu regulatornu jasnoću, a potrošači će imati zagarantiranu zaštitu. Prema Graysonu, zakon će potrošačima pružiti osnovnu, ali potrebnu zaštitu, promičući zdravo tržište čineći ga sigurnijim za sve.

Kritičari zakona, uključujući Udrugu Blockchain, rekli su da bi zakon samo ugušio inovacije stvaranjem kratkovidnih, beskorisnih ograničenja koja nisu u skladu s guvernerovom proklamiranom vizijom kripto politike u Kaliforniji.

“Odredbe zakona o licenciranju osmišljene su za uvođenje iste vrste tegobnog režima licenciranja i izvješćivanja koji je usporio rast kripto industrije i ograničio pristup sigurnim i pouzdanim kripto proizvodima i uslugama u New Yorku”, tweetala je Udruga Blockchain.

logo kompanije crypto.com

Crypto.com odustao od sponzoriranja Lige prvaka

opensea logo i naslovna stranica

OpenSea će podržavati samo PoS Ethereum NFT-ove