Helium prelazi na Solanu

Programeri koji stoje iza decentralizirane telekomunikacijske mreže Helium predložili su prebacivanje cjelokupnog protokola na Solanin blockchain, navodeći kao razlog veće brzine transakcija i veću interoperabilnost s drugim blockchainovima.

crvena tipka helium na bijeloj tipkovnici
Free Stock photos by Vecteezy

Programeri su predložili prebacivanje svih tokena temeljenih na Heliumu – HNT, DC, IOT i MOBILE tokena mreže na Solana blockchain. Taj bi potez pomogao proširiti Helium mrežu, koja je posljednjih mjeseci narasla na više od milijun “hotspotova”.

Helium bi se također koristio u tekućim projektima Solane, kao što je pametni telefon Solana Saga, čime bi se povećala njegova upotreba.

Inače, Heliumov izvorni blockchain koristi novi radni algoritam pod nazivom “dokaz pokrivenosti” (PoC) kako bi potvrdio da se hotspotovi nalaze tamo gdje tvrde da jesu. Drugim riječima, PoC pokušava potvrditi da hotspotovi iskreno predstavljaju svoju lokaciju i pokrivenost bežičnom mrežom koju stvaraju s te lokacije.

Hotspotovi omogućuju svakome posjedovanje i upravljanje bežičnom mrežom za uređaje Interneta stvari (IoT) male snage, dok istovremeno pružaju pokrivenost za uređaje koji koriste Helium LongFi u zamjenu za nagrade u vidu nativnog tokena HNT-a.

PoC je, međutim, intenzivan program pa su razvojni programeri Heliuma predložili da se ukine te da se prijeđe na Solanu. Rečeno je da će takav potez učiniti da zahtjevi blockchaina za podršku Helium mreži “postaju mnogo jednostavniji” i da budu podržani na Solani.

Prijedlog dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Helium prikupio 200 milijuna dolara u rundi financiranja serije D uz procjenu od 1,2 milijarde dolara u veljači u rundi koju su vodili Tiger Global i FTX Ventures, koji su se pridružili postojećim investitorima Multicoin Capital i a16z. Sve ove tvrtke prethodno su uložile stotine milijuna dolara u ekosustav Solane.

gejša s crvenim kišobranom na ulici u japanu

Japan priprema porezne olakšice za kripto

logo BnkToTheFuture

BnkToTheFuture kupuje Salt Lending