Hakirana Polkadotova Acala DeFi platforma

Još jedno hakiranje i jos jedno rušenje stablecoina, ovog puta aUSD-a dogodilo se nakon što su se hakeri infiltrirali u Acala mrežu koja je izgrađena na Polkadotovom blockchainu i potom iskovali oko 1,28 milijarde aUSD tokena.

acala logo

Uzrokovalo je to da nativni stablecoin mreže, Acala Dollar ili aUSD, koji bi trebao biti jednak dolaru padne u vrijednosti 99 posto. Acala Network je priznala napad te je tim, nakon što je mrežu stavio u način rada za održavanje i blokirao prijenose, uspio identificirati problem.

Tim je obavijestio zajednicu da je pogrešna konfiguracija popravljena i da su identificirani novčanici koji primaju pogrešno iskovan aUSD. Unatoč tome aUSD se u trenutku pisanja teksta trguje po svega 0,009 dolara

Treba spomenuti kako je dio kripto zajednice doveo u pitanje razinu decentralizacije u protokolu jer je mogao tako brzo zamrznuti sredstva i zaustaviti operacije.

Inače, Acalin aUSD tek je jedan od mnogih stablecoina koji su u zadnje vrijeme izgubili povezanost s dolarom (depegg). Najpoznatiji je svakako slučaj kolapsa Terrinog algoritamskog stablecoina UST-a koji je izbrisao milijarde dolara vrijednosti u svega nekoliko dana, privlačeći pozornost regulatora iz cijelog svijeta.

Usred implozije Terra’s UST-a u svibnju, drugi stablecoini su iskliznuli iz svoje vezanosti za dolar, uključujući hibridni algoritamski stablecoin DEI, koji sada mijenja vlasnika ispod 20 centi. Čak ni najveći stabilcoin na svijetu, Tether, nije bio imun na zarazu, pao je na samo 0,95 USD prije nego što se oporavio.

Za razliku od UST-a, Acala-in aUSD nije algoritamski stablecoin, već kompanija tvrdi da je multi-kolateraliziran i podržan imovinom uključujući DOT, KSM, ACA, KAR, BTC i ETH.

kartica revoluta na laptopu

Revolut dobio odobrenje ciparskog regulatora

Što je Ethereum Merge?