S&P smanjio rejting Coinbaseu

Bonitetna kuća S&P smanjila je kreditni rejting glavna američke burze kriptovaluta Coinbasea zbog regulatornih pritisaka, slabijeg tržišnog učinka i konkurenata s BB+ na status BB.

reklama coinbasea na zgradi

Agencija je potvrdila smanjenje rejtinga u bilješci od 11. kolovoza, ukazujući na slabiju izvedbu Coinbasea u drugom kvartalu 2022. kao glavni čimbenik. Naglašen je i pojačan konkurentski rizik u sektoru mjenjačnica kriptovaluta, pri čemu je Coinbase ove godine izgubio tržišni udio u odnosu na konkurente.

Smanjenje rejtinga također odražava potencijal za “daljnje pogoršanje tržišnog udjela” potaknut konkurentnim okruženjem i regulatornim rizikom. S&P je primjetio da je ukupni obujam trgovanja na Coinbaseu pao za 30% u odnosu na prošlo tromjesečje, dok je ukupni obujam spot trgovanja kriptovalutama na svim mjestima pao za samo 3%, što je dovelo do nižeg tržišnog udjela.

U bilješci se priznaje da je spot trgovanje postalo više koncentrirano među kreatorima tržišta i tvrtkama za visokofrekventno trgovanje, od kojih Coinbase ima daleko manji tržišni udio.

Medvjeđe tržište također je ostavilo traga, a S&P Global ističe pad ukupne imovine na Coinbaseu za 63% na 96 milijardi dolara u odnosu na prvo tromjesečje, što je potaknuto oslabljenim vrijednostima kriptovaluta i neto odljevima od institucionalnih klijenata.

Binanceov potez da ukine svoje naknade za trgovanje bitcoinima diljem svijeta također je naveo rejting agenciju da vjeruje da bi Coinbase mogao biti prisiljen pregledati vlastite strukture naknada koje ostaju glavni izvor prihoda za tvrtku:

Regulatorni pritisci također su zabrinjavajući je je Coinbase je pod lupom radi svojih programa ulaganja i klasifikacija raznih kriptovaluta. Bivši zaposlenik Coinbasea također je optužio američki SEC za prijevaru s vrijednosnim papirima u srpnju 2022.

Unatoč smanjenju rejtinga, S&P Global očekuje da će Coinbase održati ‘nizak ukupni rizik’ unatoč makro čimbenicima koji su pojačali nedavni pad tržišta kriptovaluta.

poster axie infinity

Axie Infinity smanjuje nagrade

ruke izlaze iz laptopa zavezane lisicama

Nizozemska uhitila osumnjičenog developera Tornado Casha