Osnivač Huobija prodaje svoj udio

Leon Li, osnivač kripto mjenjačnice Huobi Global, navodno želi prodati većinu svojih udjela u tvrtki. Procjena vrijednosti 60 posto udjela koje Li planira prodati ide do čak 3 milijarde dolara a potencijalna prodaja bila bi najveće preuzimanje u industriji otkako je započela globalna kripto kriza.

crtez zene koja pokazuje na tablu s huobi logom

Kineski kriptomognat navodno je vodio razgovore s nizom financijera, među kojima su osnivač Trona Justin Sun i FTX-a Sam Bankman-Fried. Postojeći investitori Huobija, uključujući ZhenFund i Sequoia China, obaviješteni su o Lijevoj odluci tijekom sastanka dioničara u srpnju.

Dogovor bi mogao biti dovršen već krajem ovog mjeseca, rekla je osoba upoznata s cijelim poslom. Iako Li traži između 2 i 3 milijarde dolara za svojih 60 posto, procjene su da bi preuzimanje moglo doseći nešto više od milijardu dolara.

Glasnogovornik Huobija potvrdio je da Li surađuje s nekoliko međunarodnih institucija oko prodaje udjela, ali je odbio iznijeti pojedinosti. “Li se nada se da će novi dioničari biti moćniji i snalažljiviji te da će cijeniti brend Huobi i uložiti više kapitala i energije da potaknu rast kompanije”, rekao je glasnogovornik.

Nekada najaktivnija platforma za trgovanje Bitcoinima na svijetu, Huobi se posljednjih godina povukao iz Kine, svojevremeno najveće baze korisnika i izvora prihoda. Burza je prestala pružati usluge kineskim korisnicima nakon što je Peking prošle godine kripto-transakcije proglasio nezakonitima. Huobi je od tada ubrzao širenje na inozemna tržišta, uključujući Tursku i Brazil, ali se bori s većim rivalima poput Binancea i FTX-a.

Nije jasno bi li otkup mogao uključiti i Huobi Technology Holdings Ltd. koji je uvršten na burzu u Hong Kongu. Radi se o podružnici koja upravlja digitalnom imovinom za profesionalne ulagače i ima licencu hongkonškog regulatora za vrijednosne papire.

Nakon što je ovu vijest objavio Bloomberg, dionice Huobi Technologya su rasle 5,7% nakon a Huobijev HT token skočio je čak 25%.

zgrada s natpisom blackrock

BlackRock nudi izravnu izloženost BTC-u

Ethereum znak u prozirnoj kutiji

Ethereum Classic (ETC) rastao više od 200% u mjesecu prije spajanja