DAI stabilni token u opasnosti

Suosnivač MakerDAO-a Rune Christensen najavio je da planira prodati stabilne tokene USDC vrijedne ukupno 3,5 milijardi dolara te ih zamijeniti Ethereumom. Odluka da proda tako veliku količinu USDC-a za ETH mogla bi rezultirati uništenjem upravo Makerovog nativnog stabilnog tokena, DAI-a.

logo makerdao-a

Naime, ovaj bi Christensenov potez stavio MakerDAO-ov DAI token u opasnost od gubitka vezanosti za dolar (peg) budući da je u 32 postotnom iznosu poduprijet USDC stabilnim tokenom. Zapravo, USDC je najveća kolateralna imovina koja podupire DAI. Ako se tako značajan dio tog kolaterala ukloni iz riznice MakerDAO, to bi moglo destabilizirati i depegirati DAI token.

Međutim, Christensen želi nastaviti s planom jer radije drži ETH vrijedan 3,5 milijardi dolara umjesto USDC-a. Razlog njegove odluke proizlazi iz zabrane alata za miksanje kripta Tornado Casha od strane Ministarstva financija SAD-a, a zbog njegove povezanosti s operacijama pranja novca.

Kako bi se pridržavao sankcija i spriječio interakcije s alatom za miješanje, Center (konzorcij koji stoji iza USDC-a) stavio je na popis blokiranih 38 adresa novčanika i zamrznuo USDC u vrijednosti od 75.000 USD. Zabrana Tornado Cash novčanika dovela je u fokus decentraliziranost DAI stabilnog tokena i pokrenula mnoga pitanja o ovisnosti DAI-a o USDC-u.

DAI-jeva prekomjerna kolateralizacija zahtijeva od korisnika da daju kolateralnu imovinu iz niza kriptovaluta u MakerDAO protokol kako bi držali token. Korisnici mogu zamijeniti stabilne kovanice kao što je USDC na bazi jedan-na-jedan za DAI. Stoga bi masovna prodaja USDC-a ometala mehanizam vezanja stabilnosti, a DAI bi u konačnici mogao depegirati.

Ethereum znak u prozirnoj kutiji

Ethereum Classic (ETC) rastao više od 200% u mjesecu prije spajanja

logo tvrtke vauld

Indija zamrznula 46 milijuna dolara imovine Vaulda