BlackRock nudi izravnu izloženost BTC-u

Tjedan dana nakon najave partnerstva s najvećom američkom kripto mjenjačnicom Coinbase (COIN), BlackRock (BLK), najveći svjetski upravitelj imovinom, pokrenuo je spot bitcoin (BTC) privatni fond za institucionalne ulagače sa sjedištem u SAD-u.

zgrada s natpisom blackrock

Neki će ovu vijest nazvati najvažnijom vijesti ikada za dugoročne vlasnike bitcoina a drugi tek kao finalni ulazak Wall Streeta u kripto. Bilo kako bilo fond, BlackRockov prvi, koji nudi izravnu izloženost bitcoinu dovest će krupni kapital te institucije u Bitcoin zajednicu.

“Unatoč velikom padu na tržištu digitalne imovine, još uvijek vidimo značajan interes nekih institucionalnih klijenata za to kako učinkovito i isplativo pristupiti ovoj imovini korištenjem naše tehnologije i mogućnosti proizvoda”, kažu iz BlackRocka.

Podsjetimo, još ožujku je glavni izvršni direktor Larry Fink rekao da tvrtka istražuje načine kako ponuditi digitalnu imovinu svojim klijentima, potvrđujući da su institucionalni ulagači ostali zainteresirani za kripto industriju čak i kada se pojavilo medvjeđe tržište.

A podsjetimo i da je taj isti Larry Fink samo pet godina ranije Bitcoin opisao kao “indeks pranja novca”

Prošlog su pak tjedna BlackRock i Coinbase najavili da će zajednički institucionalni korisnici imati pristup digitalnoj imovini putem BlackRockovog softvera za upravljanje portfeljem Aladdin, počevši od bitcoina.

Inače, treba reći kako se Coinbase prošlih mjeseci konstatno bori s optužbama Komisije za sigurnost i razmjenu (SEC). U srpnju je SEC optužio bivšeg voditelja proizvoda Coinbasea u slučaju trgovanja povlaštenim informacijama i izjavio da su devet kripto tokena navedenih na Coinbaseu vrijednosni papiri.

Sada je pak ova kripto burza otkrila da SEC ispituje njen proizvod za ulaganje – staking, koji ulagačima omogućuje da zarade zaključavanjem određenih kripto valuta.

reklama coinbase na zgradi

Coinbase zablježio kvartalni gubitak od 1 mlrd USD

crtez zene koja pokazuje na tablu s huobi logom

Osnivač Huobija prodaje svoj udio