Coinbase zablježio kvartalni gubitak od 1 mlrd USD

Najveća američka mjenjačnica kriptovaluta, Coinbase, u drugom je tromjesečju zabilježila gubitak od 1 milijarde dolara radi pada cijena kriptovaluta i obujma trgovanja. Gubitak po dionici iznosi gotovo 5 USD u odnosu na predviđenih 2,65 USD.

reklama coinbase na zgradi

Neto prihod Coinbasea pao je s 2,033 milijarde dolara u drugom tromjesečju 2021. na 802,6 milijuna dolara u drugom tromjesečju 2022., što predstavlja pad od oko 60%. To je pogoršano naglim povećanjem operativnih troškova za više od 500 milijuna dolara.

Dok je pad kripto tržišta odigrao značajnu ulogu u gubicima Coinbasea u drugom tromjesečju, oštar pad obujma trgovanja još je jedan veliki čimbenik. Obujam trgovanja na Coinbaseu pao je više od 50% u drugom kvartalu na 217 milijardi dolara. Obujam trgovine na malo pao je za 68%, dok je institucionalno trgovanje na Coinbaseu palo za čak 46%.

Ipak, predviđa se da će Coinbaseovo nedavno partnerstvo s divom s Wall Streeta i vlasnikom iSharesa kompanijom BlackRock (BLK) pozitivno utjecati na bogatstvo tvrtke ali i na šire kripto tržište.

Podsjetimo, prošli je tjedan Coinbase objavio da se udružio s BlackRockom, najvećim upraviteljem imovine na svijetu, kako bi omogućio trgovanje kriptovalutama bogatim klijentima, odnosno institucionalnim investitorima.

Što to znači za Coinbase i kripto uopće govori nedavna studija ARK Investa koja je pokazala da bi institucije koje žele ući u kripto, ali također i svesti volatilnost na najmanju moguću mjeru, stavile 2,5% svojih portfelja u digitalnu imovinu.

Ako bi se taj podatak od 2,5% primijenio na BlackRockovu platformu od 40 bilijuna dolara, to znači potražnju za kriptom veću od 1 bilijun dolara.

logo galaxy digitala

I Galaxy Digital u gubitku

zgrada s natpisom blackrock

BlackRock nudi izravnu izloženost BTC-u