ECB se kladi na CBDC

Studija koju je provela Europska središnja banka (ECB) o identificiranju konačnog medija prekograničnog plaćanja, istaknula je digitalne valute središnje banke (CBDC) kao pobjednika u odnosu na konkurente, uključujući bankarstvo, Bitcoin (BTC) i stabilne kovanice, među ostalima.

novcic na kojem pise cbdc

Interes ECB-a za pronalaženje najboljeg rješenja za prekogranična plaćanja proizlazi iz činjenice da služi kao središnja banka 19 zemalja Europske unije koje su usvojile euro. Studija, “Prema svetom gralu prekograničnih plaćanja”, spominje Bitcoin kao najistaknutiju nepokrivenu kripto imovinu.

No, dok je studija istaknula bitcoinove probleme skaliranja i brzine, nije uzela u obzir nadogradnje – Taproot i Lightning Network koje poboljšavaju izvedbu mreže, zaključivši da je „temeljna tehnologija inherentno skupa i rasipna.”

S druge strane, ECB je prepoznao CBDC-ove kao prikladnije za prekogranična plaćanja zahvaljujući većoj kompatibilnosti s konverzijama deviznih tečajeva (FX). Dvije glavne prednosti istaknute u tom smislu su očuvanje monetarnog suvereniteta i jednostavnost trenutnih plaćanja putem posrednika kao što su središnje banke.

metaverse zena s vr setom na glavi

Tržište metaverzuma bit će veće od 50 mlrd USD do 2026.

fotografija mobitela s otvorenom robinhood aplikacijom

Robinhood kažnjen s 30 milijuna USD