Salvador zadovoljan adopcijom BTC-a

Usvajanje bitcoina (BTC) u El Salvadoru kao zakonskog sredstva plaćanja funkcionira unatoč gubicima od preko 50% koje je vlada pretrpjela radi pada cijene BTC-a, rekao je ministar financija te zemlje Alejandro Zelaya.

palaca u salvadoru

Od rujna prošle godine do početka ovog mjeseca, Salvador je kupio 2301 BTC za ukupno 103,9 milijuna dolara. Početkom srpnja njezin je portfelj bio vrijedan 46,6 milijuna dolara, što je pad od preko 55%. Uz nedavni porast na kripto tržištima, portfelj sada vrijedi oko 55 milijuna dolara.

Zelaya kaže kako je usvajanje bitcoina ipak bilo korisno za stanovništvo Salvadora koje mahom nema pristup bankovnim uslugama, te da je također privuklo turizam i ulaganja. “Bitcoin je fenomen koji postoji i sve je prisutniji te će biti prisutan i narednim godinama. Ljudi su u početku izbjegavali stvari poput web stranica i digitalnog poslovanja, no kroz vrijeme se pokazalo da se stvarnost nameće sama od sebe”, dodao je Zelaya.

Salvador je ranije ove godine imao planove za uvođenje bitcoin obveznica u iznosu od milijardu dolara, ali je to odgodio u ožujku zbog nepovoljnih tržišnih uvjeta. Zelaya je rekao da će vlada to ponovno razmotriti kada se uvjeti poboljšaju.

Inače, Salvador se suočio sa snažnim kritikama glavnih financijskih institucija zbog prihvaćanja kriptovalute. U siječnju je Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao zemlju da ukine BTC-u status zakonitog sredstva plaćanja.

panorama miamija iz zraka

Miami izrađuje NFT-ove

Zlatni novcic Cardano ADA

Cardanov Vasil hard fork odgođen još nekoliko tjedana